foto hoofding Wim De Craene-site

Laatste berichten

Jean Blaute
Met vallen en opstaan
Oktober 2022

Jean Blaute - Met vallen en opstaan

'Ik wil de lezer entertainen met mijn herinneringen aan dat ongewone leven dat ik in ontvangst mocht nemen.'

'Met vallen en opstaan' is een zin uit de tekst van Tim van Wim De Craene. Jean Blaute schreef de arrangementen en was mede-producer van dit nummer en tal van andere succesnummers van Wim De Craene: Rozane, Alles is nog bij het oude, De Schoolstraat ... Zijn bijdrage is onvervangbaar en zorgde er voor dat deze nummers na bijna een halve eeuw nog altijd fris klinken.

Het boek van Jean Blaute is verkrijgbaar in de boekenwinkels en op de webshops.

Jan Delvaux
De dikke Delvaux
Oktober 2022

Jan Delvaux - De dikke Delvaux

Bart Peeters zegt dat Jan Delvaux meer parate kennis heeft over de Belgische popmuziek dan Wikipedia.

Jan Delvaux is sinds jaar en dag dé Belpopkenner. Sinds 2009 en al meer dan 500 keer deelt hij die kennis met ons allen in het Radio 1-programma De Dikke Delvaux. Dit machtige boek verzamelt veel van alles wat Jan weet over de Belgische muziek. Grenzen of taboes zijn er niet: het gaat over Jacques Brel én over Mauro Pawlowski, over Nicole en Hugo én over Wim Mertens, over de Zingende Dokwerker én over De Jeugd van Tegenwoordig. De geheimen achter wereldhits en one-hit-wonders, de verhalen van Limburgse punkers en Antwerpse volkszangers, weetjes over rare platen, verloren dromen, waargemaakte ambities en al lang vergeten vedetten.

Ook Wim De Craene heeft zijn eerbetoon gekregen

Het boek van Jan Delvaux is verkrijgbaar in de boekenwinkels en op de webshops.

-

Golden Lifetime Awards
14 september 2022

Golden Lifetime Awards

Golden Liftime Awards 2022

In Aarschot worden ieder jaar de Golden Liftime Awards uitgereikt. Dit jaar was de 17de Laureaat Bart Herman. De Carrièreprijs ging naar Erik & Sanne en Postuumprijs naar Wim De Craene.

Ramses De Craene ging de prijs voor zijn vader in ontvangst nemen. Bart Herman bracht een paar maanden terug Jij laat mij niet los uit als ultiem eerbetoon aan Wim De Craene. Bart liep school in Wetteren waar Wim De Craene woonde en was in de ban van liedjeskunstenaar. Wim leerde Bart zijn eerste gitaarakkoorden.

'De Lage Landenlijst'
3 september 2022

2022 De Lage Landenlijst

Radio 1 (VL) & Omroep Limburg & Omroep Brabant & Omroep Zeeland (NL)

De Lage Landenlijst is terug. Het beste van Vlaanderen en Zuid-Nederland. De lijst is de Top 100 van de beste Nederlandstalige nummers sinds 1945.

Tim was nooit weg uit de top 20 en haalt dit jaar zijn hoogste score: 4de plaats. Rozane vind je terug op 13 in de rangschikking. Kommil Foo, Het Zesde Metaal en Gorki gaan Wim De Craene voor maar hij is de enige artiest met twee nummers heeft in de top 20.

Voor meer: Radio 1 - De Lage Landenlijst

-

'Jij laat me niet los'
Hommage aan Wim van Bart Herman
Januari 2022


2022 Jij laat mij niet los - Bart Herman

"Je gaf me jouw gitaar en wees me drie akkoorden
Dat moest ruim volstaan voor het schrijven van een lied
Vertel dan je verhaal, zei je, liefst met weinig woorden
Dat jij ooit dat verhaal zou zijn - wist ik toen nog niet

Jij laat me niet los - jij laat me niet los
Jij roert mij nog altijd tot tranen
Jij laat me niet los - jij laat me niet los
Je bent er nog altijd - Wim De Craene

Na Dimitri Van Toren (1992 - Wim De Craene), Hans De Booij (1992 - De dood van een zanger), Marijn Devalck (2000 - Voor Wim) en Della Bossiers (2010 - Je muziek en je branie) nam nu ook Bart Herman een pakkend afscheidslied op voor Wim De Craene (2022 - Jij laat me niet los).

‘Jij laat mij niet los’ van Bart Herman is een ultiem eerbetoon aan Wim De Craene. Bart liep school in Wetteren waar Wim woonde en was in de ban van de 'kleinkunstenaar', zoals ze toen nog werden genoemd. Wim leerde Bart zijn eerste gitaarakkoorden en gaf hem de raad om te schrijven over wat over wat je zelf beleefde. ‘Jij laat mij niet los’ is daar een voorbeeld van en daarom zo pakkend.

Beluister Jij laat me niet los op Spotify

Zie Jij laat mij niet los op YouTube

Meer: › Discografie › Hommages › Jij laat mij niet los - Bart Herman..

Meer over Bart Herman

Prinsenhof in Gent krijgt een Rozanetuin
21 mei 2022


Rozanetuin Gent

"Toen zag ik pas dat Prinsenhof de naam was van de straat.
De straat waarin je woonde, de straat met jouw gelaat".

Het parkje tussen de Sint-Antoniuskaai en het Zilverhof, naast de Brug der Keizerlijke Geneugten krijgt de naam Rozanetuin.

De bewoners van de wijk Prinsenhof hadden aan het stadsbestuur gevraagd of het kleine parkje geen officiële naam kon krijgen. Rozanetuin haalde het met  52% van de stemmen voor alle andere mogelijkheden. De Gentse gemeenteraad moet de naamkeuze wel nog officieel bevestigen.

Rozane is het verhaal van een korte romance met Prinsenhof als decor. Wim De Craene nam het op in 1975 en het werd een van zijn meest succesrijkste liedjes. Het huis waar Rozane woonde werd reeds tientallen jaren terug afgebroken. Zo niet was er misschien ondertussen ook een Rozanehuis.

Op Erfgoeddag 2018 verkoos Melle Wim De Craene als zijn grootste Mellenaar. Wetteren noemde het plein aan het nieuwe gemeentehuis Rode Heuvel naar een lied van Wim De Craene en Wetteren wil ook een nieuw pleintje aan de Kunstacademie de naam Wim De Craeneplein geven.

Tekst Rozane: › Discografie › Singles › Rozane / Sara.

Esther Van Hees zingt Rozane

-

Rozerood-Oranje / Portret van gisteren
1971 - 2021

1971 Rozerood-Oranje / Portret van gisteren

Tweede vinylsingle van Wim De Craene
blaast 50 kaarsjes uit

50 jaar terug bracht Wim De Craene zijn 2de vinylsingle uit.Rozerood-Oranje / Portret van gisteren. Het is zijn eerste poëtische werk waarmee hij bewijst een goed tekstdichter te zijn.

Het zou nog twee jaar wachten worden op het eerste album die gewoon de titel Wim De Craene zou meekrijgen.

Meer details: › Discografie › Singles › Rozerood-Oranje / Portret van gisteren.

Recht naar de kroegen en de wijven
1970 - 2020

1970 Recht naar de kroegen en de wijven

Eerste vinylsingle van Wim De Craene
blaast 50 kaarsjes uit

Je staat er niet bij stil maar ondertussen 50 jaar terug werd de eerste vinylsingle van Wim De Craene gereleased. Recht naar de kroegen en de wijven. De tekst van François Villon (1431-1463) ('Ballade de bonne doctrine a ceux de mauvaise vie' - 1461) werd vertaald door Jaap van de Merwe (1924-1989) die ook voor de melodie instond. Rond dezelfde periode bracht Adele Bloemendaal het lied uit in Nederland.

Op de b-kant Revolutie nummer 2 van Wim De Craene zelf. Het is één van de vele nummers van zijn helaas onafgewerkte opera Jan De Lichte.

Meer details: › Discografie › Singles › 1970 Recht naar de kroegen en de wijven.

-

'Wim De Craene Live 78' op vinyl
26 juni 2020

Wim De Craene Live 78 op vinyl

Eerste live-album van Wim De Craene op vinyl

Deze live-plaat vormt het voorlopige sluitstuk van een reeks die BLP records vorig jaar startte met het uitbrengen van Tim/Rozane als 7" single en de heruitgave van de eerste 3 albums van Wim De Craene. Live 78 was verkrijgbaar op CD en als gelimiteerde uitgave op Record Store Day (26.06.2020) te verkrijgen op 500 exemplaren in oranje vinyl.

Ultratop 50

Live 78 haalde de Ultratop 50 maar de beperkte oplage van vinyl en CD was op minimum van tijd uitverkocht. BLP Records (www.blprecords.be)

Meer details: › Discografie › Albums › 2020 Live 78.

'Wim De Craene Live 78' op cd
19 juni 2020

Wim De Craene Live 78 op cd

Eerste live-album van Wim De Craene op cd

Live 78 is het eerste live-album van Wim De Craene, nooit bedoeld als live-album en zal waarschijnlijk ook het enige live-album blijven. Het is de weergave van een unieke live sessie opgenomen in Sterrebeek in 1978 voor het BRT-radioprogramma Dorp Bij de Stad. Het album is voor het grootste deel opgebouwd met nummers uit het album Wim De Craene .... is ook nooit weg dat in 1977 verscheen. Begeleidingsband Headband steekt de liedjes in een licht jazz-rock-jasje. Ook de klassiekers Tim en Rozane ontbreken niet en ondergaan een gelijkaardige behandeling.

De cd en en het vinylalbum tellen hetzelfde aantal liedjes, maar aan de cd is ook de programmainleiding van het René Vander Speeten toegevoegd en de inleiding van Wim De Craene voor het nummer Psylocybe Mexicana.

Heruitgave eerste albums op vinyl
11 november 2019

2019 Wim De Craene's eerste drie albums terug op vinyl

Heruitgave eerste drie vinylalbums van Wim De Craene.

Anderhalve maand geleden werd 'Tim/Rozane' door BLP Records voor het eerst op 7" vinylsingle uitgebracht.

Nu zijn ook de eerste drie albums door BLP Records heruitgegeven op vinyl, voor deel geperst op zwarte vinyl en een deel op gekleurd vinyl. (Wim De Craene (1973) in zwart of wit, Brussel (1975) in zwart of rood en Alles is nog bij het oude (1975) in zwart of goud.

De vinylalbums zijn verkrijgbaar in de betere vinylplatenhandels en te bestellen bij BLP Records (www.blprecords.be).

Meer: › Discografie › Albums.

'Tim' & 'Rozane' op vinylsingle
14 september 2019

2019 Tim / Rozane

Release single Tim / Rozane.

Dag op dag, 29 jaar na het overlijden van Wim De Craene wordt Tim voor het eerst op 7" vinylsingle uitgebracht.

Door de lengte van het liedje eerder niet mogelijk maar met nieuwe technieken nu toch. Rozane op de keerzijde. De uitgave is voor een deel geperst op zwarte vinyl en een deel op gekleurd vinyl. Een 'hebbedingetje' dat verkrijgbaar is in de betere vinylplatenhandels en te bestellen bij BLP Records (www.blprecords.be).

Meer: › Discografie › Singles › 2019 Tim / Rozane.

Esther Van Hees
zingt 'Rozane'

2019 Esther van Hees - Gelukkig zijn

01.11.2019

Esther Van Hees brengt haar nieuwe cd 'Gelukkig zijn' uit.

De roots van Esther Van Hees liggen in Vlaanderen maar ze rondde in Amsterdam haar master-jazz-zang af en won de 'Conservatorium Talent Award' waarbij zij door de jury geprezen werd voor haar eigen, originele stijl, sterke persoonlijkheid, durf en communicatie met het publiek.

Op haar nieuwe cd 'Gelukkig zijn' zingt Esther 'Rozane' van Wim De Craene en liedjes van Ramses Shaffy, Raymond van het Groenewoud, Luc De Vos, Ann Christy, e.a. Cd-voorstelling in Mol (Sint-Willibrorduskapel - 16.11.2019) en Amsterdam (Pianolamuseum - 17.11.2019).

Esther van Hees: www.esthervanhees.be

Meer: › Discografie › Covers › 2019 Gelukkig zijn.

MDCIII 
bewerkt 'Harry'

2018 MDCII Dreamhatcher

Augustus 2018

MDCIII maakt een cover van Harry van Wim De Craene

MDC III is een van de vele projecten van jazzsaxofonist Mattias De Craene (Nordmann). Simon Segers en Lennert Jacobs doen drums en percussie. Dreamhatcher is op papier mogelijk een wat apart concept, maar in de uitwerking komt het volstrekt authentiek en natuurlijk over. Een van de meest opvallende tracks op Dreamhatcher is de korte afsluiter Harry, een compositie van De Craenes overleden oom en kleinkunstenaar Wim De Craene.

Bron: www.writteninmusic.com

Beluister Harry op YouTube

Meer: › Discografie › Covers › 2018 Dreamhatcher.

DJ Looney Tune

DJ Looney Tune Ramses De Craene

DJ Looney Tune is Ramses De Craene, de zoon van ... Ramses staat al meer dan 25 jaar aan de draaitafels van vele danstempels en scoorde tal van nationale en internationale successen.

DJ Looney Tune/Ramses De Craene op Internet DJ Looney Tune/Ramses De Craene op Facebook

Contacteren kan ook via deze site.