foto hoofding Wim De Craene-site

Tijdlijn

Jean Blaute
Met vallen en opstaan
Oktober 2022

Jean Blaute - Met vallen en opstaan

'Ik wil de lezer entertainen met mijn herinneringen aan dat ongewone leven dat ik in ontvangst mocht nemen.'

'Met vallen en opstaan' is een zin uit de tekst van Tim van Wim De Craene. Jean Blaute schreef de arrangementen en was mede-producer van dit nummer en tal van andere succesnummers van Wim De Craene: Rozane, Alles is nog bij het oude, De Schoolstraat ... Zijn bijdrage is onvervangbaar en zorgde er voor dat deze nummers na bijna een halve eeuw nog altijd fris klinken.

Het boek van Jean Blaute is verkrijgbaar in de boekenwinkels en op de webshops.

Jan Delvaux
De dikke Delvaux
Oktober 2022

Jan Delvaux - De dikke Delvaux

Bart Peeters zegt dat Jan Delvaux meer parate kennis heeft over de Belgische popmuziek dan Wikipedia.

Jan Delvaux is sinds jaar en dag dé Belpopkenner. Sinds 2009 en al meer dan 500 keer deelt hij die kennis met ons allen in het Radio 1-programma De Dikke Delvaux. Dit machtige boek verzamelt veel van alles wat Jan weet over de Belgische muziek. Grenzen of taboes zijn er niet: het gaat over Jacques Brel én over Mauro Pawlowski, over Nicole en Hugo én over Wim Mertens, over de Zingende Dokwerker én over De Jeugd van Tegenwoordig. De geheimen achter wereldhits en one-hit-wonders, de verhalen van Limburgse punkers en Antwerpse volkszangers, weetjes over rare platen, verloren dromen, waargemaakte ambities en al lang vergeten vedetten.

Ook Wim De Craene heeft zijn eerbetoon gekregen

Het boek van Jan Delvaux is verkrijgbaar in de boekenwinkels en op de webshops.

-

Golden Lifetime Awards
14 september 2022

Golden Lifetime Awards

Golden Liftime Awards 2022

In Aarschot worden ieder jaar de Golden Liftime Awards uitgereikt. Dit jaar was de 17de Laureaat Bart Herman. De Carrièreprijs ging naar Erik & Sanne en Postuumprijs naar Wim De Craene.

Ramses De Craene ging de prijs voor zijn vader in ontvangst nemen. Bart Herman bracht een paar maanden terug Jij laat mij niet los uit als ultiem eerbetoon aan Wim De Craene. Bart liep school in Wetteren waar Wim De Craene woonde en was in de ban van liedjeskunstenaar. Wim leerde Bart zijn eerste gitaarakkoorden.

'De Lage Landenlijst'
3 september 2022

2022 De Lage Landenlijst

Radio 1 (VL) & Omroep Limburg & Omroep Brabant & Omroep Zeeland (NL)

De Lage Landenlijst is terug. Het beste van Vlaanderen en Zuid-Nederland. De lijst is de Top 100 van de beste Nederlandstalige nummers sinds 1945.

Tim was nooit weg uit de top 20 en haalt dit jaar zijn hoogste score: 4de plaats. Rozane vind je terug op 13 in de rangschikking. Kommil Foo, Het Zesde Metaal en Gorki gaan Wim De Craene voor maar hij is de enige artiest met twee nummers heeft in de top 20.

Voor meer: Radio 1 - De Lage Landenlijst

'Jij laat me niet los'
Hommage aan Wim van Bart Herman
Januari 2022


2022 Jij laat mij niet los - Bart Herman

"Je gaf me jouw gitaar en wees me drie akkoorden
Dat moest ruim volstaan voor het schrijven van een lied
Vertel dan je verhaal, zei je, liefst met weinig woorden
Dat jij ooit dat verhaal zou zijn - wist ik toen nog niet

Jij laat me niet los - jij laat me niet los
Jij roert mij nog altijd tot tranen
Jij laat me niet los - jij laat me niet los
Je bent er nog altijd - Wim De Craene

Na Dimitri Van Toren (1992 - Wim De Craene), Hans De Booij (1992 - De dood van een zanger), Marijn Devalck (2000 - Voor Wim) en Della Bossiers (2010 - Je muziek en je branie) nam nu ook Bart Herman een pakkend afscheidslied op voor Wim De Craene (2022 - Jij laat me niet los).

‘Jij laat mij niet los’ van Bart Herman is een ultiem eerbetoon aan Wim De Craene. Bart liep school in Wetteren waar Wim woonde en was in de ban van de 'kleinkunstenaar', zoals ze toen nog werden genoemd. Wim leerde Bart zijn eerste gitaarakkoorden en gaf hem de raad om te schrijven over wat over wat je zelf beleefde. ‘Jij laat mij niet los’ is daar een voorbeeld van en daarom zo pakkend.

Beluister Jij laat me niet los op Spotify

Zie Jij laat mij niet los op YouTube

Meer: › Discografie › Hommages › Jij laat mij niet los - Bart Herman..

Meer over Bart Herman

Prinsenhof in Gent krijgt een Rozanetuin
21 mei 2022


Rozanetuin Gent

"Toen zag ik pas dat Prinsenhof de naam was van de straat.
De straat waarin je woonde, de straat met jouw gelaat".

Het parkje tussen de Sint-Antoniuskaai en het Zilverhof, naast de Brug der Keizerlijke Geneugten krijgt de naam Rozanetuin.

De bewoners van de wijk Prinsenhof hadden aan het stadsbestuur gevraagd of het kleine parkje geen officiële naam kon krijgen. Rozanetuin haalde het met  52% van de stemmen voor alle andere mogelijkheden. De Gentse gemeenteraad moet de naamkeuze wel nog officieel bevestigen.

Rozane is het verhaal van een korte romance met Prinsenhof als decor. Wim De Craene nam het op in 1975 en het werd een van zijn meest succesrijkste liedjes. Het huis waar Rozane woonde werd reeds tientallen jaren terug afgebroken. Zo niet was er misschien ondertussen ook een Rozanehuis.

Op Erfgoeddag 2018 verkoos Melle Wim De Craene als zijn grootste Mellenaar. Wetteren noemde het plein aan het nieuwe gemeentehuis Rode Heuvel naar een lied van Wim De Craene en Wetteren wil ook een nieuw pleintje aan de Kunstacademie de naam Wim De Craeneplein geven.

Tekst Rozane: › Discografie › Singles › Rozane / Sara.

Esther Van Hees zingt Rozane

StuBru - De Tijdloze
Eindejaars 2021

2021 De Tijdloze van StuBru

Stu Bru

De Tijdloze.

412. Rozane
616. Tim

Lijstjes. Ze komen met regelmaat terug op alle tijdstippen van het jaar. De Lage Landenlijst, de Classics 1000, de Tijdloze. En in ieder van deze lijsten halen toch wel een aantal liedjes van Wim De Craene de rangschikking. Niet altijd bij de toppers maar toch altijd zichtbaar aanwezig. Kan niet anders zijn dat liedjes zoals Tim en Rozane nu behoren tot het rijtje van de Tijdloze Classiekers. Maar naast die liedjes die toch maar altijd in het oog/oor springen heeft Wim De Craene nog een veelvoud van tal van andere liedjes die het beluisteren waard zijn. Een groot gedeelte daarvan zijn nu te beluisteren op Spotify.

Radio 2 - Top 2000
Eindejaars 2021

2021 Top 200 van Radio 2

Radio 2

Top 2000.

67. Tim
1630. Rozanne

De 1000 Klassiekers is nu de Top 2000 geworden. Tim en Rozane blijven een vast waarde. Blijvers en dit terwijl op zijn minst 10.000 andere goede nationale en internationale hits de lijst niet hebben gehaald. Met dank aan de velen die een stem uitbrachten op de liedjes van Wim De Craene. Met dank aan de radiomakers die de na zo veel jaren de liedjes van Wim De Craene nog altijd in hun programmalijsten houden.

Hier laat ik je los Wim
Theatertour 2021 - 2022


Hier laat ik je los Wim - Theatertour

Eerbetoon aan het artistiek nalatenschap
van Wim De Craene


Roel Vanderstukken, Neeka, Bert Verbeke, Esther Van Hees en ook Ramses De Craene staan op de planken met een selectie van meer dan 20 liedjes uit het artistiek nalatenschap van Wim De Craene. Je kan niet zonder Tim, Rozane, Rikky, Mensen van 18, Marcelinno, maar er staan ook een aantal minder bekende pareltjes op het programma.

Peter Bauwens heeft de muzikale leiding en zorgde voor een aantal nieuwe bewerkingen van gekende liedjes. Hij wordt bijgestaan door Chris Peeters (elektrische en akoestische gitaar), Wim Verbeke (gitaar,toetsen & percussie), Wim Barthelomeus (bas en zang-), Ronald Vanhuffel (drums) en Ramses De Craene (toetsen).

Zie concertagenda voor meer informatie: › Varia › Concertagenda.


Kunstacademie Wetteren
1 september 2021

2020 Wim De Craene - Vlaamse Klassiekers

Promotiecampagne Kunstacademie

De Kunstacademie van Wetteren bepaalt het straatbeeld. Op één avond en nacht werden niet minder dan 700 door de leerlingen gemaakte posters verspreid. Niet alleen in eigen gemeente maar ook in tal van buurgemeenten.

Leerlingen en leerkrachten van de afdelingen Beeld, Muziek en Woord werkten urenlang in het geheim aan de voorbereiding. Ze noemen het zelf een guerilla-actie, "Een beetje illegaal want zonder toestemming", volgens directeur Lieven De Geest.

Op een aantal van de affiches, zoals deze aan het station van Wetteren, werd aandacht besteed aan Wim De Craene

Rikky - The Trappists
Augustus 2021

2021 Rikky / The Trappists

The Trappists maken nieuwe versie van Rikky

Het eerste nummer van het nieuwe platenhuis is een herwerking van Rikky van Wim De Craene. Sven Mes, de bezieler, noemt het een echte cultklassieker en een van zijn lievelingsnummers: "Er zit een bepaalde cadans in dat nummer die erg dankbaar is om mee aan de slag te gaan".

Het is uitgebracht op een (ja, cassette), 30' op beide zijden en het wordt later ook uitgebracht op vinyl.

Meer details: › Discografie › Singles › Rikky / The Trappists.

Rozerood-Oranje / Portret van gisteren
1971 - 2021

1971 Rozerood-Oranje / Portret van gisteren

Tweede vinylsingle van Wim De Craene
blaast 50 kaarsjes uit

50 jaar terug bracht Wim De Craene zijn 2de vinylsingle uit.Rozerood-Oranje / Portret van gisteren. Het is zijn eerste poëtische werk waarmee hij bewijst een goed tekstdichter te zijn.

Het zou nog twee jaar wachten worden op het eerste album die gewoon de titel Wim De Craene zou meekrijgen.

Meer details: › Discografie › Singles › Rozerood-Oranje / Portret van gisteren.

Radio 1 - Classics 1000
04 tot 10.04.2022

2021 Radio 1 1000 Classics

Radio 1

Classics 1000

73. Tim
117. Rozanne

Ook bij de luisteraar van Radio 1 blijft het artistieke nalatenschap van Wim De Craene levendig. Tim en Rozane blijven vaste waarden in de lijst van de 1000 klassiekers.

Radio 1 - Belpop 100
13.02.2021

2021 Belpop 100 op Radio 1

Radio 1

Belpop 100

Wim De Craene is niet meer. Dus geen aandacht voor zijn 70-ste verjaardag en hij zal ook nooit te gast zijn 'Liefde voor Muziek'. Maar in de vele poll-lijstjes van onze radiozenders heeft hij een vaste plaats.

Belpop 100 is de opvolger van het vroegere 100 op 1 op Radio 1.

In de deze laatste editie stonden Tim op plaats 4 (steeg 8 plaatsten) Rozane op plaats 16 (4 plaatsen omhoog).

Recht naar de kroegen en de wijven
1970 - 2020

1970 Recht naar de kroegen en de wijven

Eerse vinylsingle van Wim De Craene
blaast 50 kaarsjes uit

Je staat er niet bij stil maar ondertussen 50 jaar terug werd de eerste vinylsingle van Wim De Craene gereleased. Recht naar de kroegen en de wijven. De tekst van François Villon (1431-1463) ('Ballade de bonne doctrine a ceux de mauvaise vie' - 1461) werd vertaald door Jaap van de Merwe (1924-1989) die ook voor de melodie instond. Rond dezelfde periode bracht Adele Bloemendaal het lied uit in Nederland.

Op de b-kant Revolutie nummer 2 van Wim De Craene zelf. Het is één van de vele nummers van zijn helaas onafgewerkte opera Jan De Lichte.

Meer details: › Discografie › Singles › 1970 Recht naar de kroegen en de wijven.

'Wim De Craene - Vlaamse Klassiekers'
November 2020

2020 Wim De Craene - Vlaamse Klassiekers

Nieuwe dubbele verzamel-cd

Ondertussen de 18de verzameluitgave van Wim De Craene. 14 daarvan zijn postuum uitgegeven en één haalde goud ('Back to Back' - 2010'). 40 liedjes in totaal, een selectie uit zijn hele oeuvre.

Verkrijgbaar in de betere cd-winkels en in deze coranatijden ook te bestellen in de webwinkels.

Meer details: › Discografie › Verzameld › 2020 Vlaamse Klassiekers.

'Klassiekers van de jaren 70'
7 november 2020

2020 De klassiekers van de jaren 70

Radio 2
Poll van de jaren 70

Radio 2 houdt van muziekpolls. Deze keer gingen ze terug op zoek naar de 70 meest populaire liedjes van de jaren 70. Tussen alle geweld van de nationale en internationale hitnummers terug een vaste waarde: Tim van Wim De Craene.

Bij de vorige uitgave op 12 (het jaar van de uitgave van de vinylsingle Tim/Rozane) en nu op plaats 29.

'De Jaren 70'
25.09.2020 tot 03.01.2021

2020 Jenevermuseum Hasselt - Straks gaat het jenever sneeuwen

Tekst van 'Rozane' op de poort van het Jenevermuseum in Hasselt

Een bloemlezing bundelt oude en jonge ‘klare’-gedichten van de beste schrijvers uit de Nederlandstalige literatuur, volksliederen, light verse en limerick . Poëtische installaties op zeven unieke locaties in Vlaanderen (en later Nederland) brengen een selectie jenevergedichten op creatieve en vaak interactieve manier tot leven. Diverse activiteiten brengen zowel jenever- als poëzieliefhebbers in hogere lyrische sferen. De Hasseltse Witte Nonnenstraat tijdelijk een poëziestraat.

Voor meer: Site van Jenevermuseum in Hasselt

'Recht naar de kroegen en de wijken'
10 tot 14 september 2020

Recht naar de kroegen en de wijken


Wim De Craene 1950-1990

Wim De Craene, geboren in Gent, groeide op in Melle, maar woonde in zijn artistiek meest vruchtbare periode in Wetteren. In Wetteren vond hij de inspiratie voor zijn meest succesrijkste nummers en het is ook daar dat hij sinds zijn overlijden vijfjaarlijks wordt herdacht.

In deze coronatijden herdenkt De Wetterse bende van Wim De Craene hem over meerdere dagen voor een kleiner publiek en op verschillende plaatsen in de gemeente. Onder de passende noemer ‘Recht naar de kroegen en de wijken met Wim De Craene’ doet de organisatie 5 verschillende wijken aan. Ze serveren ze een programma waarin we naast een compilatie van de voorbije herdenkingsconcerten, en een Live-optreden met Wetterse band, deze keer ook Wim zelf ruim de gelegenheid geven om op een groot LED-scherm zijn muzikaal talent te bewijzen, voor zover dit nog nodig is.

In samenwerking met de Gemeente Wetteren en het Cultureel Centrum Nova.

Voor meer: CC Nova - Wetteren

Belpop Bonanza Wetteren
vanaf 9 juli 2020

Belpop Bonanza Wetteren


Fiets- & wandelroute

De muzikale geschiedenis van Wetteren is groot en bijzonder. De hoogste tijd om die rijkdom in kaart te brengen. Dan is er maar één adres: Belpop Bonanza. Dat is de wereld van Jan Delvaux & Jimmy Dewit a.k.a. DJ Bobby Ewing. Twee olijke muziekfreaks met een specialisatie in Belgische popmuziek. Zij nemen je mee langs 10 plekken waar ze tekst en uitleg geven bij de mooiste verhalen over Wetteren. Op de verschillende locaties vindt je een QR-code. Inscannen en een filmpje vertelt je alles.

Tussen de verschillende stopplaatsen vindt je Liedjescafé 'De Kneut' en Café 'Romantica'. Beide cafés zijn ondertussen verdwenen maar Liedjescafé 'De Kneut' is terug te vinden op de hoes van 'Alles is nog bij het oude' van Wim De Craene. Cafe 'Romantica' was zowat zijn ankerplaats en het café van Jean & Julie wordt ook vernoemd in één van zijn liedjes.

In samenwerking met de Gemeente Wetteren en het Cultureel Centrum Nova.

Voor meer: CC Nova - Wetteren
en: Belpop Bonanza

'Wim De Craene Live 78' op vinyl
26 juni 2020

Wim De Craene Live 78 op vinyl

Eerste live-album van Wim De Craene op vinyl

Deze live-plaat vormt het voorlopige sluitstuk van een reeks die BLP records vorig jaar startte met het uitbrengen van Tim/Rozane als 7" single en de heruitgave van de eerste 3 albums van Wim De Craene. Live 78 was verkrijgbaar op CD en als gelimiteerde uitgave op Record Store Day (26.06.2020) te verkrijgen op 500 exemplaren in oranje vinyl.

Ultratop 50

Live 78 haalde de Ultratop 50 maar de beperkte oplage van vinyl en CD was op minimum van tijd uitverkocht. BLP Records (www.blprecords.be)

Meer details: › Discografie › Albums › 2020 Live 78.

'Wim De Craene Live 78' op cd
19 juni 2020

Wim De Craene Live 78 op cd

Eerste live-album van Wim De Craene op cd

Live 78 is het eerste live-album van Wim De Craene, nooit bedoeld als live-album en zal waarschijnlijk ook het enige live-album blijven. Het is de weergave van een unieke live sessie opgenomen in Sterrebeek in 1978 voor het BRT-radioprogramma Dorp Bij de Stad. Het album is voor het grootste deel opgebouwd met nummers uit het album Wim De Craene .... is ook nooit weg dat in 1977 verscheen. Begeleidingsband Headband steekt de liedjes in een licht jazz-rock-jasje. Ook de klassiekers Tim en Rozane ontbreken niet en ondergaan een gelijkaardige behandeling.

De cd en en het vinylalbum tellen hetzelfde aantal liedjes, maar aan de cd is ook de programmainleiding van het René Vander Speeten toegevoegd en de inleiding van Wim De Craene voor het nummer Psylocybe Mexicana.

'De Wim De Craenestraat'

Musical 'De Wim De Craenestraat'

Al zingend dollen Tim, Rozane, Kristien, Marcellino, Rikky, Rosie en Titine door het leven. Of ze lanterfanteren in de straatjes en steegjes tot ze stil staan en verleid worden door de melancholische klanken. De namen van de personages klinken vertrouwd in de oren. Een musical met onvergetelijke pareltjes.

Musical 'De Wim De Craenestraat'

'De Wim De Craenestraat' door de Academie van Buggenhout

Een voorstelling opgezet met leerlingen uit verschillende richtingen van de Academie van Buggenhout. Willem Verheyden bewerkte liedjes van Wim De Craene tot een musical en regisseerde het geheel. Zo had het moeten zijn indien er geen Covid-19 was geweest. De voorstellingen, voorzien op 20 & 21 maart 2020, gingen niet door. De Corona-beperkingen lieten ook geen mogelijkheid naar het einde van het schooljaar toe. Een herneming in september kan niet meer doorgaan omdat sommige medewerkers ondertussen de academie zullen verlaten hebben.

Er werd ontzettend veel voorbereidend werk verricht en hopelijk krijgt het opzet een tweede kans. Met heel veel dank voor de inzet van Peter Cools (ensemble), Leander van Gijsegem (zang), Barbara De Jonge (spel), Delphine Hertsens (dans), Marlies Biesemans en Sigrid Van Damme, Marie-Christine Van Weyenberg (koren) en Hans Scholliers (directie), Chinouk De Raes, Milan De Raes, Mare Scholliers, Quito Vanroose, Nore Van Haverbeke, Mayté Vernimmen en Jonas Vertonghen (de leerlingen musical).

Belpop 100
Mash-ups

David Bowie vs Wim De Craene

03.12.2019
Radio 1

Belpop 100 mash-ups 'Tim' en 'Major Tom'.

Ze noemen het  'mash-ups'. Liedjes die je bijna perfect met elkaar worden verweven. 'Tim' van Wim De Craene, dat eerder dit jaar voor het eerst als single op vinyl verscheen, is een wereldnummer. Het had perfect geschreven kunnen zijn door de grote David Bowie, want wat blijkt: 'Tim' en 'Major Tom' van Bowie passen wel erg goed bij elkaar ...

Bron: Radio 1, luister zelf op www.radio1.be

Publiek solidair
tegen besparingen

Publiek op het podium tegen besparingen

29.11.2019
Tegen de besparingen in de cultuursector

Bij tal van toneelopvoeingen en concerten nodigen de artiesten na de voorstelling het publiek uit om samen op het podium hun ongenoegen kenbaar te maken over de komende besparingen in de cultuursector. Vooral nieuwe projecten die kansen bieden aan jonge creatievelingen, en waarvan de subsidies met ongeveer 60 % zakken, zullen zwaar lijden.
Ook in cc Nova te Wetteren, na een opvoering van 'De hoogste berg' van Robrecht Vanden Toren, bezette het publiek het podium.

Blackwave
gebruikt sample van
'Tim'

2019 Blackwave - Are we still dreaming?

01.11.2019

‘Are we still dreaming?’
van Blackwave.

Blackwave is in een mum van tijd één van de meest besproken hiphopacts van België. Op hun nieuwste dubbel vinyl ‘Are we still dreaming?’, experimenteert het hip-popduo Willem, Jay en Co naast jazz, funk of soul ook met ‘kleinkunstklassiekers’.

Een sample van ‘Tim’ van Wim De Craene wist zijn plaats te veroveren in het nummer ‘Smoke Out/True Colors’.

Luister naar ‘Smoke Out/True Colors’ op Youtube. De sample van 'Tim' hoor je na ongeveer 1'50": Youtube

Esther Van Hees
zingt 'Rozane'

2019 Esther van Hees - Gelukkig zijn

01.11.2019

Esther Van Hees brengt haar nieuwe cd 'Gelukkig zijn' uit.

De roots van Esther Van Hees liggen in Vlaanderen maar ze rondde in Amsterdam haar master-jazz-zang af en won de 'Conservatorium Talent Award' waarbij zij door de jury geprezen werd voor haar eigen, originele stijl, sterke persoonlijkheid, durf en communicatie met het publiek.

Op haar nieuwe cd 'Gelukkig zijn' zingt Esther 'Rozane' van Wim De Craene en liedjes van Ramses Shaffy, Raymond van het Groenewoud, Luc De Vos, Ann Christy, e.a. Cd-voorstelling in Mol (Sint-Willibrorduskapel - 16.11.2019) en Amsterdam (Pianolamuseum - 17.11.2019).

Esther van Hees: www.esthervanhees.be

Meer: › Discografie › Covers › 2019 Gelukkig zijn.

Heruitgave eerste albums op vinyl
11 november 2019

2019 Wim De Craene's eerste drie albums terug op vinyl

Heruitgave eerste drie vinylalbums van Wim De Craene.

Anderhalve maand geleden werd 'Tim/Rozane' door BLP Records voor het eerst op 7" vinylsingle uitgebracht.

Nu zijn ook de eerste drie albums door BLP Records heruitgegeven op vinyl, voor deel geperst op zwarte vinyl en een deel op gekleurd vinyl. (Wim De Craene (1973) in zwart of wit, Brussel (1975) in zwart of rood en Alles is nog bij het oude (1975) in zwart of goud.

De vinylalbums zijn verkrijgbaar in de betere vinylplatenhandels en te bestellen bij BLP Records (www.blprecords.be).

Meer: › Discografie › Albums.

'Tim' & 'Rozane' op vinylsingle
14 september 2019

2019 Tim / Rozane

Release single Tim / Rozane.

Dag op dag, 29 jaar na het overlijden van Wim De Craene wordt Tim voor het eerst op 7" vinylsingle uitgebracht.

Door de lengte van het liedje eerder niet mogelijk maar met nieuwe technieken nu toch. Rozane op de keerzijde. De uitgave is voor een deel geperst op zwarte vinyl en een deel op gekleurd vinyl. Een 'hebbedingetje' dat verkrijgbaar is in de betere vinylplatenhandels en te bestellen bij BLP Records (www.blprecords.be).

Meer: › Discografie › Singles › 2019 Tim / Rozane.

Tim & Rozane
op vinylsingle

14 09 2019 Music Mania Gent

14.09.2019

In de rij staan voor de vinylsingle Tim / Rozane.

Deze morgen lag de vinylsingle Tim / Rozane te koop bij de betere vinylplatenhandels

Bij Music Mania (Sint Pietersnieuwstraat in Gent naast de cultuurtempel Vooruit) was het al heel vroeg in de rij staan om een exemplaar te bemachtigen. Je kan de single ook online bestellen bij BLP Records (www.blprecords.be).

Meer: › Discografie › Singles › 2019 Tim / Rozane.

Lang leve de muziek
2018

Tentoonstelling Lang leve de muziek

05.10.2018 - 09.06.2019

Lang leve de muziek is een overzichtstentoonstelling die doorgaat in de Sint-Pietersabdij - Gent

Het is een eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen. Een wonderlijke trip langs 60 jaar Nederlandstalige liedjes uit de Lage Landen.

Ook Wim De Craene heeft er zijn hoekje met een aantal originele items zoals één van zijn gitaren waarop de eerste akkoorden van Rozane werden gespeeld.

Meer: › Discografie › Singles › 2019 Tim / Rozane.

MDCIII 
bewerkt 'Harry'

2018 MDCII Dreamhatcher

Augustus 2018

MDCIII maakt een cover van Harry van Wim De Craene

MDC III is een van de vele projecten van jazzsaxofonist Mattias De Craene (Nordmann). Simon Segers en Lennert Jacobs doen drums en percussie. Dreamhatcher is op papier mogelijk een wat apart concept, maar in de uitwerking komt het volstrekt authentiek en natuurlijk over. Een van de meest opvallende tracks op Dreamhatcher is de korte afsluiter Harry, een compositie van De Craenes overleden oom en kleinkunstenaar Wim De Craene.

Bron: www.writteninmusic.com

Beluister Harry op YouTube

Meer: › Discografie › Covers › 2018 Dreamhatcher.

2018 Erfgoeddag
De grootste Mellenaar

2018 Erfgoeddag - De grootste Mellenaar

22.04.2018
Erfgoeddag 2018

In het kader van Erfgoeddag koos Melle zijn grootste Mellenaar. De shortlist telde negen kandidaten voor de titel en één van de kandidaten was Wim De Craene. Wim heeft in zijn meest productieve artistieke periode in Wetteren gewoond, maar het blijft een geboren en getogen Mellenaar. Hij vond er ook zijn laaste rustplaats. Wim haalde de titel met 43.69% van de stemmen.

Vlaamse 100
2017

2016 Radio 2 de Vlaamse 100

11.07.2017
Vlaamse 100 van Radio 2

Christel Van Dyck en Showbizz Bart presenteerden live vanop de Grote Markt in Brussel de Vlaamse 100, de lijst met de 100 populairste nummers gemaakt door Vlaamse artiesten.

Van Wim De Craene vindt je twee nummers in de lijst: Tim op 5 en Rozane op 38.

Radio 2 Eregalerij
2017

16.03.2017
De Eregalerij


In het Kursaal van Oostende ging de Radio 2 Eregalerij door in samenwerking met Sabam for Culture. Ook dit jaar werden artiesten en liedjes bekroond.

Jean Blaute, medeproducer van o.a. de albums Brussel (1973) en Alles is nog bij het oude (1975), kreeg een prijs voor Een leven vol muziek.

Die avond bracht Guy Swinnen zijn versie van Tim.

Rode Heuvel-plein

het Rode Heuvel-plein in Wetteren
(rollover afbeelding)

25.08.2016
Rode Heuvel-plein

Op de gemeenteraad van 25 augustus 2016 gaf Wetteren zijn goedkeuring aan Rode Heuvel als naam voor een nieuw pleintje in het grote W2O-project.

De Rode Heuvel is een nummer dat terug te vinden is op Wim De Craene (1973). De Rode Heuvel wordt beschouwd als één van de beste anti-oorlogsliederen uit de geschiedenis. Het lied is een regelrechte aanval op diegenen die de oorlog bevelen maar er zelf niet in vallen.

Voor meer: ' De Rode Heuvel'.

Viva Vlaanderen

Radio 2 Viva Vlaanderen-site

29.07.2016
Radio 2 Viva Vlaanderen-site

Op de Viva Vlaanderen-site is een bijdrage te vinden over Wim De Craene. De informatie is uiterst verzorgd en zeer overzichtelijk. Met dank aan de samenstellers die er heel wat tijd en moeite voor over hadden.

Voor meer: https://vivavlaanderen.radio2.be/wim-de-craene

Jaren 80 Klassiekers
2016

2016 Radio 2 Klassiekers van de jaren 80

04 tot 09.04.2016
De Klassiekers van de Jaren 80

Van Wim De Craene vindt je tal van liedjes terug in de speellijst. Breek uit jezelf, Kristien, Ravage ... (Er is geen volledige lijst gepubliceerd.)

De Eregalerij
2016

2016 Radio 2 De Eregalerij

04.02.2016
Eregalerij van de Vlaamse Klassiekers

Rozane van Wim De Craene (album Brussel van 1973) is opgenomen in de Eregalerij van de Vlaamse Klassiekers 2016 (Radio 2 & Sabam for Culture). Zoon Ramses ging de symbolische waardering in ontvangst nemen. Deze eer viel al eerder Kristien te beurt in de Eregalerij van 2004. Kan men nog langer Tim over het hoofd zien in de lijst van Vlaamse Klassiekers?

Die avond bracht Sioen zijn versie van Rozane.

David Bowie

1973 hoes Alladin Sane van David Bowie en 1975  Brussel van Wim De Craene
(rollover afbeelding)

10.01.2016
Afscheid van David Bowie

David Bowie (08.01.1974-10.01.2016) wisselt het tijdelijke met tijdloze roem. Hij is de eeuwige bron van vernieuwing en eindeloos muzikaal genot. Tussen tientallen van zijn klassiekers is zijn alter ego Ziggy Stardust om nooit te vergeten.

Al heel vroeg is hij een lichtend voorbeeld voor Wim De Craene. Voor de hoes van Brussel (1975) vond Wim inspiratie bij de hoes van Alladin Sane (1973) van David Bowie.

Zjef Vanuytsel

Zjef Van Uytsel

30.12.2015
Afscheid van Zjef Vanuytsel

Zjef Vanuytsel overlijdt op 70-jarige leeftijd te Leuven. Zjef Vanuytsel behoorde, samen met o.a. Miel Cools en Hugo Raspoet, tot één van de grote voorbeelden van Wim De Craene.

Zjef Vanuytsel was in de jaren '70 talloze keren compagnon de route van Wim De Craene voor een gezamelijk programma in de vele jeugdhuizen.

Top 100 op 1
2015

2015 Radio 1 de top 100

05.12.2015
De top 100 op Radio 1

Twee liedjes van Wim De Craene bevestigen met lichte stijging hun positie van vorig jaar.
05 (07) Tim
09 (11) Rozane
Wim De Craene is dan ook de enige met twee liedjes in de top 10.

25 jaar Levenslang

2015 Concert Wim De Craene 25 jaar Levenslang

18 & 19.11.2015
Wim De Craene 25 jaar Levenslang

De herneming van het herdenkingsconcert in open lucht van 5 september ging door in cc Nova te Wetteren. De zaal liep de twee avonden vol. Ruim 2 uur lang een selectie van de mooiste liedjes van Wim De Craene gebracht door jonge Wetterse stemmen en muzikanten. De uitstekende accommodatie van de zaal was een grote toegevoegde waarde.

25 jaar Levenslang

2015 Concert Wim De Craene 25 jaar Levenslang

05.09.2015
Wim De Craene 25 jaar Levenslang

Meer dan 1.000 tickets in geen tijd de deur uit voor een schitterend eerbetoon aan Wim De Craene, van en door Wetterse muzikanten en stemmen. Het legendarisch liedjescafé De Kneut is al lang verdwenen maar de sfeer is gebleven ... Alles is nog bij het oude. Een initiatief van het locale maandblad Kwets. De reacties waren unaniem positief.

Ultratop 40

2015 Ultra Top 40

22.08.2015
Ultratop 40 Belgische producties

Wim De Craene Integraal 18 weken in de lijst (14 was de hoogste plaats op 11.04.2015).

2015 Wim De Craene Integraal

Dimitri Van Toren


05.05.2015
Afscheid van Dimitri Van Toren

Na een langdurige ziekte overlijdt Dimitri Van Toren op 74-jarige leeftijd in Reusel (N).
In de jaren '70 traden Dimitri Van Toren en Wim De Craene vaak op in een gezamelijk programma. Er groeide een hechte vriendschap. Na het overlijden van Wim De Craene schrijft Dimitri Van Toren het hommageliedje Wim De Craene

Volledige tekst: › Discografie › Hommages › Dimitri Van Toren.

Foto: © Edmund Messerschmidt / Filmfragment: © VRT/Canvas/Belpop - Wim De Craene

Integraal

2015 verzamelalbum Integraal met alle gerigistreerde liedjes van Wim De Craene

30.03.2015
Wim De Craene Integraal

Doosje met de 7 originele albums van Wim De Craene en een bonus cd is nog steeds verkrijgbaar in alle goede muziekhandels. De cd's zijn aangevuld met alle singles, liedjes uit tv-programma's (Vinger in de pap, De blauwe olifant, e.a.), samenwerking met collega's (Help! Ik win een miljoen, Helemaal vrijwillig, e.a.), en een aantal onuitgegeven opnames.

Meer details: › Discografie › Verzameld › 2015 Integraal.

Canvas/Belpop

2014 Canvas/Belpop over Wim De Craene

08.09.2014
Canvas/Belpop Wim De Craene

COBRA.be: ... De documentaire gaat ver terug in de tijd om de wortels van de jongen uit het Oost-Vlaamse Melle te doorgronden. We maken kennis met een rebelse tiener die als muzikant geboren wordt en die niet voorbestemd is om tussen de lijntjes te kleuren ... Programma van Olivier Wille met getuigenissen van: Dirk De Craene (broer), Ramses De Craene (zoon), Nora Tilley (jeugdvriendin), Jan De Vuyst (vriend en theatermaker), Chris Thys (actrice, jeugdvriendin), Gus Roan (producer, muzikant), Jean Blaute (producer, muzikant), Marijn Devalck (vriend), Dimitri van Toren (vriend, zanger), Della Bosiers (zangeres), William Van Keymeulen (vriend), Raf Lenssens (muzikant).

Goud

19 12 2010 Ramse De Craene ontvangt goud voor de Back To Back cd

19.12.2010
Goud voor Back to Back cd

In de Roma te Borgerhout ontvangt Ramses De Craene uit handen van Dirk Van der Auwera (Universal) de gouden award voor de verkoop van meer dan 10.000 exemplaren van Back To Back. Het is een dubbele cd-uitgave met het beste van Wim De Craene en Boudewijn De Groot.

19 12 2010 Ramse De Craene ontvangt goud voor de Back To Back cd

Eregalerij
2004

2004 Radio 2 De Eregalerij

04.02.2004
Eregalerij van de Vlaamse Klassiekers

Kristien van Wim De Craene (album Kraaknet van 1983) wordt opgenomen in de Eregalerij van de Vlaamse Klassiekers 2004 (Radio 2 & Sabam for Culture)

Kristien was de inzending van Wim De Craene voor Eurosong 1983, het VRT-selectieprogramma voor het Eurosongfestival. Het controversiële nummer Rendez-vous van Pas De Deux het ticket voor het Eurosongfestival en Kristien strandde op plaats 3.